NIJMEGEN – Voor veel kinderen is Biebboys een begrip. Ze kijken graag naar het online programma over boeken en verhalen. Ontstaan in coronatijd werd het een succesnummer dat door scholen is omarmd. Biebboys is deze week onderscheiden als vernieuwend initiatief in de bibliotheekwereld.
Hoe krijg je kinderen aan het lezen als de scholen en bibliotheken dicht zijn? In maart 2020 hadden Joran Floor en Kees Meulendijks, educatiemedewerkers van de Openbare Bibliotheek Gelderlander Zuid, ineens niets meer te doen. ,,Dan maar filmpjes voor online, we wilden onze missie per se voorzetten”, zegt Meulendijks.
“Biebboys blijkt superbruikbaar om kinderen plezier in lezen bij te brengen en kennis van media. Daarom hebben we het voortgezet als Biebboys in de klas.”
Kees Meulendijks
Samen met collega Petra Machenbach gingen ze aan de slag. Zij zorgde voor de scripts en de regie. Vanuit een lege bibliotheek begonnen ze video’s te maken over boeken en lezen met daarbij ‘challenges’. Bijvoorbeeld een boek in scène zetten, een boektitel uitdrukken in emoticons, een spookverhaal verzinnen of een super toffe leesplek inrichten. Bedoeld voor kinderen vanaf groep 6 maar ook voor jongere kinderen is het leuk.
Publiek kwam snel
De filmpjes doen denken aan kinderprogramma’s als Het Klokhuis en Villa Achterwerk. ,,Dat zijn onze voorbeelden”, zegt Floor. ,,Hoewel er geen kinderprogramma bestaat over boeken en lezen. Wat dat betreft zijn we uniek.” De eerste afleveringen spelen zich af in de bibliotheek, later gaan de Biebboys ook naar andere plekken zoals voetbalstadion De Goffert en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.
Biebboys vond tijdens de lockdown vorig jaar al snel een publiek. De filmpjes staan op de website van de bibliotheek OBGZ en op YouTube. Scholen verwezen ouders ernaar en andere bibliotheken in Nederland namen de internetverwijzing over. In totaal heeft het team vorig jaar 31 afleveringen gemaakt, elke week een nieuwe.
“We laten kinderen zien boeken leuk zijn. Heel belangrijk omdat uit onderzoeken blijkt dat de leesvaardigheid in Nederland hard achteruit gaat.”
Joran Floor
Meulendijks: ,,Tijdens de lockdown hadden we de gelegenheid iets nieuws te ontwikkelen en dit blijkt super bruikbaar om kinderen plezier in lezen bij te brengen en kennis van media. Daarom hebben we het voortgezet als ‘Biebboys in de klas’. Elke maand maken we een filmpje met voor de leerkrachten een lesbrief en lesmateriaal. En om kinderen in de vakantie aan het lezen te houden, hebben we de Grote BiebBoys Zomerchallenge gemaakt. Alle bibliotheken in Gelderland en Overijssel bieden het aan.”
IJzersterk product
Deze week is Biebboys onderscheiden door bibliotheekorganisatie NBD Biblion als Jeugdspecialist van het jaar. Het programma werd door bibliotheken uit het hele land genomineerd. ‘Van een noodoplossing hebben ze nu een ijzersterk product gemaakt waar niet alleen de doelgroep maar ook scholen blij van worden’, was het oordeel van de jury.
,,We zijn blij met de prijs”, zegt Floor. ,,Dit is niet alleen onze verdienste, maar ook van onze collega’s die meedenken en meewerken. Het belangrijkste is natuurlijk dat het programma aanslaat. We laten kinderen zien dat lezen leuk is en wat je aan boeken hebt. Heel belangrijk, vooral omdat uit recente onderzoeken blijkt dat de leesvaardigheid in Nederland hard achteruitgaat.”
(Anne Nijtmans – Ad.nl)
(Foto: Marcel Krijgsman)